Odpravimo težave

Težave

Skodelico mi je uspelo vstaviti, zdaj pa je ne morem dobiti ven! Zdi se, da je skodelica obtičala. Kaj naj storim?

Najprej se skušajte sprostiti! Za odstranitev skodelice je najvažneje, da sprostite nožnične mišice in se sprostite z mirnim dihanjem. Če razmišljate zgolj o tem, kako boste dobili skodelico ven, vam priporočamo, da težavo za nekaj časa odložite. Morda mišice zategujete, ne da bi se tega sploh zavedali.

Najpogostejši način odstranitve:

Poiščite udoben položaj, ki vam bo omogočal neovirano odstranitev skodelice. Večina žensk odstranjuje skodelico pri sedenju na toaletni školjki. V tem položaju je nožnica odprta in med sedenjem lažje sprostite noge. Dihajte globoko in stalno, da se boste lažje sprostili. S kazalcem in palcem čvrsto zagrabite za dno skodelice in jo stisnite skupaj. Nožnica je naravno ukrivljena in pri večini žensk se ob sedenju skodelica nahaja nad sramno kostjo. Odstranjevanje skodelice si lahko olajšate tako, da vzporedno z nožnico najprej vstavite svoj kazalec in z njim ob robu skodelice drsite do njenega zgornjega dela. Zatem skodelico stisnite skupaj in jo končno zagrabite še s palcem. Ob prekinitvi podtlaka lahko občasno zaslišite tudi značilen zvok. Potegnite skodelico navzdol. Sprva se vam bo najbrž zdelo, da jo morate potegniti na silo, toda z vajo boste opazili, da gre tu bolj za vprašanje tehnike kot za uporabo sile.

Odločno povlecite skodelico navzdol; v nobenem primeru je ne spustite. Ko je skodelica pri nožnični odprtini, skodelico stisnite skupaj, podobno kot pri vstavljanju – s tem preprečite nepotreben pritisk na nožnično sluznico. Ob odstranjevanju skodelice ne pozabite na sprostitev: skodelica ne bo prišla ven sama od sebe, a odstranili jo boste brez napora. Sprva se vam bo morda zdelo zapleteno, a kmalu boste usvojile svojo preprosto in hitro rutino vstavljanja in odstranjevanja. Dno LaliCup menstrualne skodelice ni ojačano kot pri ostalih skodelicah na tržišču, zato ga zlahka stisnete in prekinete podtlak, ki drži skodelico na svojem mestu.

Ostranitev skodelice, kadar je le ta visoko

Včasih imajo uporabnice težave z odstranjevanjem skodelice, ker se ta nahaja tako globoko v nožnici, da skodelice ni mogoče prijeti za dno ali pecelj. V večini primerov se skodelica pomakne tako globoko med spanjem. V tem primeru je ne skušajte odstraniti takoj, ko se zbudite. Počakajte vsaj pol ure. Čepenje (z razširjenimi nogami in petami pod zadnjico) – na primer med tuširanjem – pripomore k razširitvi nožnice in pomikanju menstrualne skodelice proti nožnični odprtini. V takem položaju lahko s prsti zagrabite za spodnji del skodelice, se v kadi usedete (če vam je tako lažje) in odstranite skodelico, kot smo opisali zgoraj.

Skodelice ne vlecite zgolj za pecelj, vsekakor pa je lažje, če dno skodelice zagrabite in vlečete ven skupaj s pecljem. Drugi način za potiskanje skodelice navzdol je pritiskanje z mišicami (kot pri opravljanju velike potrebe). Mišice uporabljajte le do trenutka, ko lahko že dobro zagrabite za skodelico, potem pa jih čim bolj sprostite, da bo odstranitev enostavna.

Pecelj in dno skodelice lahko dosežem, a ne morem je potegniti ven.

Čeprav ne smete odstraniti skodelice zgolj z vlečenjem za pecelj, ki nam je pravzaprav v pomoč, da z njim lažje povlečete skodelico navzdol, dokler ne pridete do dna skodelice in stisnete dno, da vakuum popusti.

V kolikor imate še vedno težave z odstranitvijo, poskusite na naslednji način prekiniti vakuum: Vstavite vaš kazalec vzporedno s skodelico in poiščite zgornji del roba skodelice. Na tej točki, bi moral biti vaš palec nameščen na dnu skodelice. Nato nežno pritisnite skodelico skupaj in primite skodelico s palcem. Včasih, boste slišali značilen zvok, ko se vakuum sprosti. Potegnite skodelico navzdol. Na začetku, se morda zdi, da morate vleči skodelico s silo, vendar boste s prakso opazili, da je to stvar tehnike in ne moči. Povlecite skodelico navzdol, ne da bi jo pri tem kje spustili. Ko je skodelica tik ob ustju nožnice, zložite skodelico skupaj tako kot pri vstavljanju, da le ta ne pritiska na sluznico in ustje.

Ključ do odstranitve skodelice je, da se sprostite. Skodelica ne bo prišla ven sama po sebi, vendar tudi veliko truda ne bo potrebno. Na začetku se zdi vse zapleteno. Vendar bo kmalu vstavitev, kot tudi odstranjevanje, zelo preprosto in hitro. Dno menstrualne skodelice LaliCup ni okrepljeno, kot druge skodelice na trgu, tako da boste zlahka sploščili dno in sprostili vakuum.

Skodelica je sedaj vstavljen že deset ur, ali obstaja nevarnost okužbe?

12-urna omejitev uporabe je priporočilo in ne pomeni nujno, da bo daljša uporaba povzročila težave. Če je čas uporabe precej daljši, morate stanje vašega telesa opazovati nekoliko bolj pozorno, saj se s časom povečuje tveganje vnetja, tudi glivičnega vnetja.

 

Včasih mi skodlelica pušča. Slišala sem, da mora biti ustje maternice znotraj skodelice. Kaj pomeni ustje maternice in kako vem, kdaj se nahaja znotraj skodelice?

Ustje maternice je kot bucika majhna odprtina, skozi katero menstrualna kri teče iz maternice v nožnico. Ustje maternice se nahaja v zgornjem delu nožnice, pri nekaterih ženskah pa se ob menstruaciji pomakne precej nižje. Toda skodelica se umesti v nižjem delu nožnice, tako da je ustje maternice vedno nad skodelico. Drugače je pri tamponih, ki so vstavljeni visoko v nožnici, tik ob ustju maternice. Skodelica je »komaj še« v nožnici. Puščanje menstrualne tekočine se pogosteje pojavi pri ženskah, pri katerih se ustje maternice med menstruacijo pomakne posebej nizko, ali pri ženskah, ki so skodelico namestile previsoko v nožnico – tik ob ustje ali nad ustje maternice. Menstrualna skodelica lahko tudi pritiska ob ustje maternice in povzroča moteč občutek ali celo bolečino. S puščanjem lahko najlaže ocenite, kje se pri vas nahaja ustje maternice: če opazite puščanje tudi ko je bila skodelica uspešno nameščena in odprta, morate skodelico umestiti nižje – pod ustje maternice. Pri nekaterih ženskah pa se ustje maternice znajde kar v menstrualni skodelici.

Pri mnogih ženskah se ustje maternice spusti navzdol po porodu, pri nekaterih pa je tako že v osnovi. Če ste rodili že večkrat ali pred kratkim, priporočamo vadbo mišic medeničnega dna (keglove vaje). Ohranjanje teh mišic v dobri formi je koristno za uporabo menstrualne skodelice, kot tudi za preprečevanje inkontinence in za boljše spolne odnose. Vadba mišic medeničnega dna ne bo nikomur škodila!

Če do puščanja menstrualne tekočine pri vas ni prišlo in če niste našli položaja ustja maternice, vam ga tudi v prihodnje ni treba. To pomeni, da ste ena tistih žensk, pri katerih se ustje maternice nahaja tako globoko v nožnici, da to preprosto ne vpliva na uporabo menstrualne skodelice.

 

Primerna uporaba LaliCup skodelice: 

Po zadnji uporabi med mesečnim ciklom menstrualno skodelico LaliCup dobro operemo z nežnim in neodišavljenim milom. Steriliziramo jo tako, da jo za 5-10 minut postavimo v večjo količino vrele vode. Če nimamo dostopa do vrele vode, lahko uporabimo tudi dezinfekcijske robčke.

Če želimo, jo lahko steriliziramotudi med mesečnim ciklom. Povsem čisto in osušeno LaliCup spravimo v priloženo satenasto vrečko. Menstrualne skodelice ne shranjujemo v hermetično zaprti posodi ali plastični vrečki.

KORISTNE INFORMACIJE

Skodelica je dobro umeščena in stabilna, ko jo zatesnijo stene nožnice, poleg tega pa nanjo pritiskajo tudi nožnične mišice. Menstrualno skodelico, za razliko od tampona, umestimo v spodnji predel nožnice, vendar ne tako nizko, da bi pecelj skodelice postal moteč. Tudi v sedečem položaju mora pecelj ostati znotraj nožnice. Pecelj menstrualne skodelice LaliCup  lahko po potrebi skrajšamo z ostrimi škarjami.

Skodelica se mora v nožnici popolnoma odpreti, da ne prepušča tekočine. Da bi to zagotovili, skodelico v nožnici nežno zavrtimo s sukanjem peclja. Da bi preverili, ali se je skodelica povsem odprla, drsimo s prstom ob skodelici in jo otipajmo vse naokrog. Anatomsko je nožnica nagnjena nazaj, zato bo nameščanje lažje, če vodimo skodelico v smeri proti križu ter jo pomikamo gor in dol.

Menstrualno skodelico LaliCup je v povprečju potrebno izprazniti 2-4 krat na dan, uporablja pa se jo lahko tudi ponoči, vendar ne dlje kot 12 ur skupaj. Hitro lahko spoznate svoj ritem izločanja menstrualne tekočine, in sicer tako, da opazujete, koliko krvi se je nabralo v skodelici.

Skodelico odstranite tako, da skazalcem in palcem čvrsto zagrabite za dno skodelice in jo stisnite skupaj, na enak način kot pri vstavljanju jo zložite v najtanjšo obliko in odstranite.Ob prekinitvi podtlaka lahko občasno zaslišite tudi značilen zvok. Ne poskušajte odstraniti  še odprte skodelice, tako da jo držite le za pecelj! Izberite si čas in prostor, da vas ne bo nihče motil. Skodelico bo lažje odstraniti, če boste ostali sproščeni!

Vsebino izlijte v straniščno školjko. Vanjo dajte tudi nekaj toaletnega papirja, tako da bo izpiranje lažje.

LaliCup skodelico lahko uporabljamo kadarkoli med ciklusom pri močnem in šibkem menstrualnem toku. Za bolj varen občutek lahko v kombinaciji s skodelico nosimo tudi dnevni vložek.

Menstrualne skodelice LaliCup pred odhodom na stranišče ni treba odstraniti, toda po opravljanju večje potrebe je priporočljivo preveriti, ali se skodelica še nahaja v pravilnem položaju. Ne pozabite si oprati rok! Nekatere ženske potrebo lažje opravljajo brez menstrualne skodelice. Če se je menstrualna skodelica povzpela višje v nožnico, sprostite mišice in poskušajte prijeti njeno dno s prsti, ne z nohti. Tudi čepenje jo potisne navzdol. Skodelica se v nožnici ne more izgubiti, navzdol bo zdrsnila zaradi sile težnosti. Če dobite občutek, da je zdrsnila navzdol med uporabo, preverite, ali je bila pravilno vstavljena in ali je popolnoma odprta. Vaginalne mišice bodo skodelico lažje držale v pravilnem položaju, če jih boste okrepili z vajami.

 

Skodelico LaliCup lahko uporabljate skupaj z IUS-kontracepcijo (mirena) kot tudi IUD-kontracepcijskim obročem ali spiralo, ki je v večini primerov iz bakra. Če uporabljate menstrualno skodelico LaliCup s spiralo oz. IUD, priporočamo, da se posvetujete z ginekologom glede dolžine spirale v nožnici.

Ne pozabite, da boste z nekaj vaje hitro osvojile svoje telo in uporaba skodelice bo postala nekaj povsem naravnega. Če se pojavijo težave, se obrnite na nas (Bujaka, d.o.o., Smrekarjeva 27, 1000 Ljubljana, e-naslov: info@bujaka.si) ali na telefon: 040 606 522.

 

Pomembna opozorila!

•         Zamenjajte LaliCup skodelico, kadar opazite znake poškodb.

•         LaliCup skodelice ne uporabljajte pri poporodnih krvavitvah zaradi povečane možnosti infekcij.

•         LaliCup skodelica mora sedeti v spodnjem delu vagine. Kri  med menstruacijo priteka iz maternice preko materničnega vratu v skodelico. Če je maternični vrat oviran oz. zaprt lahko pride do hudih  krčev.

•         Menstrualna skodelica LaliCup ni kontracepcijsko sredstvo in ne smete je uporabljati med spolnim odnosom.

•          Menstrualna skodelica LaliCup  uporabnika ne zavaruje pred spolno prenosljivimi boleznimi.

•          Ne pozabite si oprati rok tako pred kot po uporabi menstrualne skodelice LaliCup.

•          Menstrualne skodelice ne uporabljajte več kot 12 ur skupaj, ne da bi jo v tem času izpraznili in primerno očistili.

•         Odstranite LaliCup in kontaktirajte zdravnika, če opazite simptome, kot so:  splošna bolečina, pekoč občutek, draženje ali nelagodje med uriniranjem.

•          Menstrualno skodelico LaliCup hranite nedosegljivo otrokom in živalim.