Pogosta vprašanja

Pogosta vprašanja

Vprašanja in odgovori o Soft tamponih: 

Z vprašanji se obrnite na info@bujaka.si in z veseljem vam bomo pomagali.

Kako lahko odstranim tampon, če ni vrvice?
Tampon se zlahka odstrani s pomočjo zanke, (zarezane luknjice), ki jo zataknemo s kazalcem ali sredincem  in tampon izvlečemo ven. V kolikor se zanka ne najde in vam je še vedno težko, sedemo z nogami narazen na WC školjko, kjer je najustreznejši položaj in malce napnemo mišice ter izvlečemo tampon ven, lahko tudi s pincetnim prijemom (palec in kazalec).

Zakaj je moj partner opazil soft tampon med spolnim odnosom, čeprav sem sledila navodilom?
Pomembno je, da je tampon vstavljen dovolj globoko - to je neposredno pred maternični vrat z ravno stranjo. Pri ženskah, ki imajo bolj suho vaginalno okolje, je potrebno uporabiti lubrikant pri vstavljanju soft tamponov.

 

 

Kako dolgo lahko nosim soft tampon?
Odvisno od moči menstrualnega toka. Za prve dni, ko je ponavadi močnejši tok, menjamo soft tampone  na 3-5 ur, za šibkejše tok, jih menjamo na okoli 5-8 ur. Po vsakem spolnem odnosu brez kondoma, prav tako zamenjamo soft tampon.

Ali lahko uporabim soft-tampon kot kontracepcijo?
Ne, soft tamponi nikakor niso kontracepcija, saj ne ubijajo spermijev.

Ali lahko uporabljam soft tampon v kombinaciji s spermicidi in kondomi za kontracepcijo? Seveda lahko, vendar soft tamponi niso kontracepcijsko sredstvo. Kontraindikacije s spermicidi niso znane.

Ali lahko soft tampon uporabim večkrat?

Tampon uporabite samo enkrat in ga zamenjajte z drugim. 

 

 

Ali lahko s Soft tamponom po nesreči odstranim kontracepcijsko spiralo?
Če uporabljate spiralo z nitjo, se pred uporabo  posvetujte z ginekologom.

Ali lahko nosim soft tampon med nosečnostjo?
Babice priporočajo, da jih uporabljamo tudi med nosečnostjo, saj sterilni in mehki tampon preprečuje vdor bakterij. Pogoj so  čiste  roke!

Ali lahko z uporabo soft tampona izgubim nedolžnost?
Ja, tako kot normalni tamponi, je možno, da se občutljiva deviška kožica poškoduje pri vstavljanju.

Zakaj sprememba barve  soft tampona?

V redkih primerih pride do razbarvanja, to je naravno zaradi večje vsebnosti kisika in UV žarkov.  Mehki tamponi so posamezno zaviti, v poseben sterilen zavoj, ki prepušča zrak, ne pa tudi bakterij. Razbarvanje je popolnoma neškodljivo in zato nimajo negativnega vpliva na vaše zdravje.

 

 

Ne morem odstraniti Soft- tampona, kaj naj storim?

Poiščite udoben položaj, ki vam bo omogočal neovirano odstranitev Soft tampona. Večina žensk odstranjuje tampon pri sedenju na toaletni školjki. V tem položaju je nožnica odprta in med sedenjem lažje sprostite telo. Dihajte globoko in stalno, da se boste lažje sprostili. Nožnica je naravno ukrivljena in pri večini žensk se ob sedenju soft tampon nahaja nad sramno kostjo. Odstranjevanje Soft tampona si lahko olajšate tako, da vzporedno z nožnico najprej vstavite svoj kazalec in z njim poiščete tampon ter ga s palcem čvrsto zagrabite  in tampon povlecite ven.

V večini primerov se tampon pomakne zelo globoko med spolnim odnosom. V tem primeru tampona ne skušajte odstraniti takoj, počakajte vsaj pol ure. Čepenje (z razširjenimi nogami in petami pod zadnjico) – na primer med tuširanjem – pripomore k razširitvi nožnice in pomikanju tampona proti nožnični odprtini. V takem položaju lahko s prsti zagrabite za spodnji del tampona, lahko se tudi v kadi usedete (če vam je tako lažje) in odstranite tampon.

Drugi način za potiskanje tampona navzdol je pritiskanje z mišicami (kot pri opravljanju velike potrebe). Mišice uporabljajte le do trenutka, ko lahko že dobro zagrabite tampon in ga potegnete ven.

Sprva se vam bo morda zdelo zapleteno, a kmalu boste osvojila svoje telo in hitro rutino vstavljanja in odstranjevanja Soft tampona.

 

4 nasveti za popoln Sex med menstruacijo:

Priprava: V kolikor ste zaskrbljeni zaradi popackanih rjuh ali krvoločnega izgleda, si vstavite Soft Tampon. 
Lahko pa si pogrnete brisačo čez rjuho, za zaščito posteljnine. Sprostite se in uživajte!

Misijonarski položaj. Torej stara šola spolnih odnosov, kjer ležite na hrbtu ali ob strani, in je najboljši način, da se zmanjša pretok krvi. Lahko pa ste na vrhu in preizkušate nekaj stališč, da vidite kje in kako vam najbolj ustreza.

Seks pod prho je najbolj primeren za menstrualne dni. Topla voda vas še dodatno boža po telesu in obenem skrbi za čistočo. Zraven pa je še sprememba lokacije, kjer je vsestransko soparno.

Poskrbite za varnost: Lahko seveda zanosite kadarkoli v mesecu, tudi med menstruacijo. To je sicer manj verjetno, vendar uporabljajte kontracepcijo.