Velikost skodelic

Velikost skodelic

 

LaliCup menstrualna skodelica model S:

Model S priporočamo ženskam z šibkim menstrualnim tokom, mlajšim ženskam, ženskam, ki še niso imele spolnih odnosov. Volumen: 27,4 ml; Širina obroča: 40,3 mm; Globina skodelice:  46 mm; Dolžina peclja: 25,5 mm

LaliCup menstrualna skodelica model M:

Model M priporočamo ženskam z normalnim in zelo močim menstrualnim tokom. Volumen: 36,5 ml; Širina obroča: 44,2 mm; Globina skodelice: 51 mm; Dolžina peclja: 22 mm

Lunette menstrualne skodelice so mehke in upogljive, zato so tudi zelo udobne.

LaliCup menstrualna skodelica model L:

Namenjen je starejšim ženskam s šibkejšimi vaginalnimi mišicami, ženskam z močnim menstrualnim tokom in ženskam, ki so že vaginalno rodile.

Volumen: 41,3 ml; ,Širina obroča: 46,6 mm; Globina skodelice: 54 mm; Dolžina peclja: 19 mm.

Katero velikost LaliCup skodelice naj izberem?

Večina proizvajalcev menstrualnih skodelic priporoča uporabo različnih velikosti skodelice, glede na starost uporabnic. Izbira skodelice ni vedno preprosta, kajti imamo več dejavnikov za razmislek.

Več deklet starih do 14 let,  uporablja večjo LaliCup in prav tako imamo srednje stare ženske, ki uporabljajo manjšo LaliCup. Večina deklet lahko uporablja katerokoli velikost, vendar je lahko manjša skodelica bolj udobna kot velika ali obratno.

Faktorji za razmislek:

1. Moč menstrualne tekočine.

Ugotovili smo, da je to najbolj pomemben faktor pri izbiri prave velikosti skodelice. Kot glavna formula, bi lahko rekli, da je velika skodelica, torej model M, primerna za močne krvavitve oz. močan menstrualni tok in majhna skodelica, model S, je primerna za šibek menstrualni tok.

2. Anatomija.     

Vse ženske se med seboj razlikujejo po anatomiji, zato priporočamo manjšo velikost za ženske z močnejšim tokom in obratno. Taki faktorji so:

Starost. Model S, je bil v originalu narejen za lažjo uporabo pri mladih dekletih, ki šele začnejo z uporabo LaliCup.  Mlada dekleta imajo ponavadi močnejše vaginalne mišice in tako lahko manjšo skodelico lažje vstavijo. Vaginalne mišice z leti izgubijo na svoji prožnosti in postanejo bolj ohlapne, zato veliko žensk začne uporabljati večjo menstrualno skodelico v nekem življenskem obdobju, ko začutijo potrebo. V življenju vsake ženske pride tudi do hormonskih sprememb, recimo pri nosečnosti, te spremembe lahko vplivajo na menstrualni tok. Neko pravilo, ki naj bi veljalo je, da je velikost M primerne za vse odrasle starejše ženske.  

Devištvo. Priporočamo manjšo LaliCup oz. velikost S, za vsa mlada dekleta, ki še niso imele spolnih odnosov, tudi v primeru močnejšega menstrualnega toka, zaradi močnejših vaginalnih mišic in deviške kožice, je manjšo LaliCup S, lažje vstavljati in izstavljati.

Nosečnost. Po porodu priporočamo laliCup model M, kajti med nosečnostjo se nožnica spremeni, hormoni spremenijo konstrukcijo kosti ter vaginalnih mišic. 

Maternični vrat. S prstom lahko otipamo, kje je lociran maternični vrat med menstruacijo. V kolikor je maternični vrat pozicioniran zelo nizko, je bolje uporabiti manjšo LaliCup, ker je krajša in se po vsej verjetnosti bolj prilega vaši nožnici.

Aktivni športi, kot so joga in pilates. Športi, ki okrepijo vaše osrednje mišice, delujejo tudi na mišice medeničnega predela. Ženske, ki se aktivno ukvarjajo z tovrstnimi športi imajo zelo močne vaginalne mišice tudi kasneje v življenju. V tem primeru se lahko odločite za manjšo LaliCup model S. 

 

LaliCup model S

LaliCup model M

LaliCup model L

Na spodni tabeli lahko preverite katero velikost priporoča proizvajalec. V kolikor še vedno niste prepričani katero velikost izbrati, nas lahko kontaktirate na info@bujaka.si in z veseljem vam odgovorimo na vaša vprašanja.  

Normalni – močan menstrualni tok Zelo močan tok
Devica S S S
Najstnica S S M
Mlado dekle, ki še ni rodila S S ali M M
Mlado dekle, ki je že rodila S M M ali L
Odrasla ženska, ki še ni rodila S M M ali L
Odrasla ženska, ki je že rodila S ali M M ali L L
Ohlapne mišice medeničnega dna M L L
Kratka nožnica (z lahkoto se dotaknete materničnega vratu z vašim prstom) S S ali M M
Športno aktivna ženska, npr. pilates, joga S S M

LaliCup model S

LaliCup model M

LaliCup model L 

Primerjava s tamponi

Uporabljam mini/navadne/super tampone. Koliko zdržijo menstrualne skodelice?

Absorpcija tamponov se meri v gramih, medtem ko se zmogljivost menstrualne skodelice meri v volumnu. En mililiter menstrualne krvi je približno enaka enemu gramu, tako da jih lahko med sabo primerjamo. Absorpcije so naslednje : 

- Slaba vpojnost - manj kot 6 gramov (1 čajna žlička ustreza približno 5 gramov )

- Normalna vpojnost - 6 do 9 g

- Super vpojnost - 9-12 g

- Super plus vpojnost - 12 do 15 g

- Ultra vpojnost - 15 to 18 g

Tamponi, ki vpijejo več kot 18 gramov niso več priporočljivi . LaliCup menstrualne skodelice imajo 27,4 ml (velikost S) ali 36,5 ml (velikost M). Če torej primerjamo vpojnost s tamponi, pomeni, da bi le te morali absorbirati 27 do 36 gramov, kar je nevarno in celo nezakonito v nekaterih državah, zaradi tveganja TSS.

Menstrualne skodelice so že dolgo časa na tržišču (od l. 1930) in v tem času se njihovi uporabi ni pripisalo nobenega primera toksičnega šoka (TSS). Znanstveno je dokazano, da menstrualne skodelice v nožnici ne spreminjajo sestave krvi, temveč jo samo zbirajo. Več o tamponih in TSS, si oglejte na FDA (US Food and Drug Administration) spletni strani. vpojnosti stopnje in izrazov, uporabljenih zgoraj ureja FDA.

- LaliCup, model S:  27,4ml 

- LaliCup, model M:  36,5ml 

- LaliCup, model L: 41,3ml

Kako vem, ali imam šibek ali močan menstrualni tok?

 

Za močan menstrualni tok se šteje 80 mililitrov. Lestiva Mansfield-Voda-Jorgensen za menstruacijsko krvavitev se meri po naslednji lestvici:

1. Sledovi. kapljica ali dve krvi, niti ne zahteva sanitarne zaščite, čeprav je za vsak primer bolje imeti dnevni zaščito.

2. Zelo šibka krvavitev. Po navadi zamenjate tampon ali vložek 1- do 2-krat na dan, čeprav je morda bolje, da jih zamenjate pogosteje.

3. Šibka krvavitev. Po navadi zamenjate tampon ali vložek 2- do 3-krat na dan.

4. Zmerna krvavitev. Po navadi zamenjate tampon ali vložek vsake tri do štiri ure.

5. Močna krvavitev. Po navadi zamenjate tampon ali vložek vsake tri do štiri ure.

6. Zelo močne krvavitve. Zaščita komaj zdrži, tampon ali vložek morate zamenjati vsako uro ali dve. 

Če imate zmerno krvavitev ali močno, vam priporočamo skodelico LaliCup model M v kolikor imate zeloo močne krvavaitve pa model L.

Kakšne so dimenzije menstrualne skodelice LaliCup? 

LaliCup model S : Volumen: 27,4 ml; Širina obroča: 40,3 mm, Globina skodelice:  46 mm;  Dolžina peclja: 25,5 mm

LaliCup model M: Volumen: 36,5 ml; Širina obroča: 44,2 mm;  Globina skodelice: 51 mm; Dolžina peclja: 22 mm

LaliCup model L: Volumen: 41,3 ml; ,Širina obroča: 46,6 mm; Globina skodelice: 54 mm; Dolžina peclja: 19 mm.