Uporaba

Uporaba menstrualne skodelice 

Pred prvo uporabo preverimo, ali so luknjice na vrhu skodelice povsem odprte. Umijemo si roke in skodelico LaliCup umijemo z vodo in blagim milom, nato jo prevremo v veliki količini vode 5 minut. Prepričajmo se, da je v loncu dovolj vode, da se skodelica ne poškoduje na dnu.

 

1. Predpriprava (čiščenje)

Pred prvo uporabo skodelico temeljito umijemo z vodo in blagim milom ter prevremo (približno 5 minut) v večji količini vode. Preverimo tudi, da so luknjice na vrhu skodelice povsem odprte. Ustrezna higiena rok je izjemno pomembna, da ne vnašamo škodljivih snovi v nožnico, zato si pred rokovanjem s skodelico temeljito umijemo roke z blagim milom in toplo vodo.

prekuhaj

 

2.Prepognemo

Prepognemo LaliCup, kot je prikazano na sliki. Stisnemo skodelico skupaj in jo prepognemo na pol, tako da naredimo obliko C, kot je prikazano na desni. 

Več o različnih tehnikah zlaganja menstrualne skodelice najdete na strani Metode prepogibanja.

LaliCup

 

3. Zadržimo in vstavimo

Držimo skodelico trdno v svojem zloženem položaju in jo z obročem spredaj vstavimo v nožnico. Namestimo se v udoben položaj – večina žensk skodelico najlažje vstavi med sedenjem na stranišču, čepenjem ali s privzdignjeno eno nogo. S čvrstim prijemom zloženo skodelico (z obročem naprej) vstavimo v spodnji del nožnice, pri tem pa sprostimo vaginalne mišice. Skodelico namestimo nekaj centimetrov pod maternični vrat (več o lokaciji materničnega vratu lahko preberete na strani Spoznajte svoje telo). Prav nič hudega ni, če boste med prvimi vstavljanji malce nespretni – pravilen položaj v nožnici boste našli z nekaj vaje in raziskovanjem svoje anatomije. Po vstavitvi preverimo, če se je skodelica pravilno razprla, da bo učinkovito lovila menstrualno kri; to storimo tako, da s prstom rahlo zaokrožimo okoli dna skodelice. Pecelj skodelice lahko odrežemo ali prikrajšamo, če nas moti. Pravilno vstavljena skodelica ne povzroča bolečine ali občutka nelagodja.

menstrualna skodelica

4. Odstranimo

Ko želimo odstraniti skodelico, si najprej umijemo roke in sprostimo mišice. S pincetnim prijemom (s kazalcem in palcem) čvrsto stisnemo dno skodelice, dokler ne začutimo ali zaslišimo, da vakuum popusti ter nežno vlečemo navzdol. Ustvarjeni vakuum torej izničimo s stiskom dna skodelice. Na enak način kot pri vstavljanju jo zložimo v najtanjšo obliko in odstranimo. Ob prekinitvi podtlaka lahko občasno zaslišite tudi značilen zvok.

Nikakor in nikoli ne vlečemo samo za pecelj! To bi povzročilo razlitje skodelice in lahko se celo poškodujemo. Vedno stisnemo dno skodelice, preden jo potegnemo ven. Vsebino skodelice LaliCup nato izlijemo v straniščno školjko, v katero lahko položimo košček toaletnega papirja, tako da se školjko lažje splakne.

menstrualna skodelica LaliCup

5. Speremo in ponovno uporabimo

Po praznjenju skodelico LaliCup sperete z vodo ali obrišete z laliWipe robčkom. V ta namen si lahko pomagate tudi z majhno plastenko vode, s katero splaknete skodelico kar nad straniščno školjko. Za dnevno čiščenje uporabljajte nežno in neodišavljeno milo. Priporočljivo je, da skodelico najprej splaknete z mrzlo vodo. Tako boste preprečili, da se skodelica navzame vonja. Če nimate dostopa do vode, lahko menstrualno skodelico obrišete z laliWipe robčki, ki imajo zelo nežno formulo, v skrajnem primeru pa tudi s toaletnim papirjem.

čiščenje LaliCup skodelice

 

Primerna uporaba skodelice:

Po zadnji uporabi med mesečnim ciklom menstrualno skodelico LaliCup dobro operemo z nežnim in neodišavljenim milom. Steriliziramo jo tako, da jo za 2-5 minut postavimo v večjo količino vrele vode. Če nimamo dostopa do vrele vode.

Če želimo, jo lahko steriliziramo tudi med mesečnim ciklom. Povsem čisto in osušeno LaliCup spravimo v priloženo LaliCup vrečko z zadrgo. Menstrualne skodelice ne shranjujemo v hermetično zaprti posodi ali plastični vrečki.

 

Čiščenje in nega

Kako naj skrbim za skodelico, da ne pride do razbarvanja in neprijetnega vonja?

Da bi se izognili vonju in obarvanosti moramo skodelico vedno najprej splakniti v hladni vodi. Potem, čisto skodelico lahko speremo še z vročo vodo in intimnim milom za izpiranje. Lahko uporabite tudi  razkuževanje krpice ali samo alkohol.

Ali lahko umijem svojo m. skodelico v pomivalnem stroju? Slišala sem, da je silikon v pomivalnem stroju varen.

pomivalnem stroju, v detergentih so ostre in zelo nevarne za sluznico. Močni detergenti lahko pustijo sledi na skodelici (tudi, če se jih ne vidi) in povzročijo resno draženje sluznice. Najboljši način za čiščenje skodelice je z blagim intimnim milom ali Laliwipe robčki.

Kako uporabljati m. skodelico v javnih straniščih, ali je potem vse naokrog umazano in krvavo?

Na javnih straniščih si lahko pomagamo tudi s plastenko navadne vode, s katero splaknemo skodelico kar nad straniščno školjko. Po praznjenju lahko skodelico obrišemo tudi z dezinfekcijskim robčkom, (iz alkohola in vode) da se počutimo bolj higienično. Menstrualna skodelica je zares čista za uporabo. Ko jo vstavljate, pridete v stik s krvjo, približno enako kot če si vstavljate tampon. Ko jo odstranite, je njena zunanjost čista, držite pa jo v pokončnem položaju (zelo redko se napolni do vrha). Obrnete jo in izpraznite v straniščno školjko, potem pa preprostoo umijete pod tekočo vodo, preden jo ponovno vstavite. Svojo mestrualno tekočine boste videli, ne pa imeli pravega kontakta z njo. Mnogo žensk ugotavlja, da jih navada uporabljati skodelico zbližuje s svojim telesom in vodi k večjemu sprejemanju same sebe med menstruacijo in nasploh.

Prosimo, upoštevajte!

  • Kadar opazite kakršne koli znake poškodbe vaše skodelice LaliCup, jo nadomestite z novo.
  • Skodelico vstavite nižje v nožnico, tik ob ustju nožnice, kjer zbira menstrualno kri, ki prihaja prek materničnega vratu med menstruacijo. Oviranje materničnega vratu lahko povzroči krče.
  • Skodelice LaliCup ne vlecite ven zgolj za pecelj!
  • Menstrualna skodelica LaliCup ni kontracepcijski sredstvo, prav tako se je ne uporablja med spolnim odnosom.
  • Menstrualna skodelica LaliCup ne preprečuje spolno nalezljivih bolezni.
  • Ne pozabite na higieno svojih rok!
  • Ne uporabljajte menstrualne skodelice LaliCup nepretrgoma več kot 12 ur.
  • Če prihaja do težav, kot so splošna bolečina, vnetje spolnih predelov, draženje, žgoča srbečica, odstranite LaliCup in se posvetujte z zdravnikom.
  • Menstrualno skodelico hranite izven dosega otrok in hišnih ljubljenčkov.

Kakovost in standardi

Menstrualna skodelica Lalicup je kakovostna in varna, narejena iz medicinskega platinum silikona, ki ga je FDA (Uprava ZDA za hrano in zdravila) odobrila za medicinsko uporabo po standardu ISO 10993 in USP razred VI. Silikon je hipoalergen, brez strupenih primesi, biokompatibilen, varen in trpežen.

 

Proizvodnja menstrualne skodelice Lalicup poteka v Sloveniji na najsodobnejših in ustrezno vzdrževanih strojih za injekcijsko brizganje in le z ustrezno usposobljenim kadrom. Za njeno izdelavo uporabljamo kakovostni tekoči medicinski silikon, ki se iz originalnih posod direktno brizga v orodje. Gre za postopek izdelave visokokakovostnih, gibljivih in trpežnih izdelkov. Menstrualna skodelica Lalicup je narejena v skladu z optimalno izdelavo in tudi za kasnejšo uporabo v smislu sterilizacije in rednega čiščenja.

Menstrualno skodelico Lalicup izdelujemo v tovarni z visokim sistemom kakovosti, s katerim stremimo k optimiziranju vseh procesov. Proizvodnji proces izpolnjuje zahteve standardov ISO 9001 in standarda ISO 14001.

Skrbimo za čim manjše obremenjevanje okolja; za ogrevanje proizvodnih prostorov uporabljamo izmenjevalce toplega zraka, z energetsko varčnimi stroji ter zaprtim sistemom kroženja hladilne vode pa v proizvodnji porabimo manj energije.

menstrualna čašica
 

Medicinski silikoni so testirani na biokompatibilnost in so primerni za uporabo v medicini. FDA (Uprava ZDA za hrano in zdravila) ureja materiale, ki jih vdelajo v telo. Medicinski silikoni so razdeljeni v tri skupine: brez vsaditve, kratkoročna vsaditev in dolgoročna vsaditev. Materiali, odobreni kot USP-standardi razreda V in VI, se lahko štejejo za medicinsko uporabo. Značilne lastnosti našega silikona so čistost, jasnost, moč in izjemna stabilnost.

Skrbno izbrani tekoči medicinski silikon je kataliziran na osnovi platine. S platino kot katalizatorjem, reagirajo dve različni kemijski skupini, silikonski hidrid in vinil. Dve ločeni komponenti se med seboj mešata: ena komponenta vsebuje kompleks platine, ki se pomeša z drugo. Material je prvovrsten in primeren za medicinsko uporabo.

 

Blagovne znamke

Naše blagovne znamke in slogane, kot so LaliCup®, LaliWipe®, LaliPad®, so registrirane blagovne znamke Bujaka d.o.o.