Pogosta vprašanja

Pogosta vprašanja

 

Pecelj

 

Ali pecelj lahko gleda ven iz nožnice?

Pecelj menstrualne skodelice naj vas ne moti in ne sega izven nožnice! Če je temu tako in vam je neudobno, je pecelj potrebno odrezati ali skrajšati.

Kako naj vem, če je treba odrezati pecelj ali ne?

Če čutite kakršno koli draženje ali nelagodje zaradi peclja, ga brez skrbi odstranite. Namen peclja je zgolj zato, da boste lažje dosegli dno skodelice, vendar ne za samo odstranitev. Nikoli ne vlecite samo za pecelj pri odstranitvi - to boli in lahko se tudi ranite. Pravilno odstranjevanje skodelice se zgodi le s stiskom dna skodelice zaradi sprostitve podtlaka. Če lahko dosežete dno skodelice, potem res ni potrebe po peclju.

Ali obstaja poseben način, da se steblo odreže?

Uporabite ostre škarje in poskrbite, da ne boste rezali preblizu dna, da ne poškodujete skodelice same. Če niste prepričani, koliko bi odrezali, začnite z obrezovanjem po korakih, dokler ne dosežete željene dolžine, in peclja več ne čutite. Oster rob na koncu le še z majhnimi škarijcami popravite tako, da ga zaokrožite. 

Najstnica

Stara sem 14 let in moja menstruacija se je komaj začela. Razmišljam o uporabi menstrualne skodelice.

Ali sem premlada za LaliCup?

Tudi mlada dekleta lahko uporabljate LaliCup in devištvo ni ovira za menstrualno skodelico. Mlada dekleta, posebej device, boste morale na začetku kanček več vaditi uporabo skodelice, ker anatomije svojega telesa še ne poznate tako dobro in ker so vaše nožnične mišice tesnejše kot pri starejših ženskah. Deviška kožica se lahko pri uporabi pretrga, a razen tega lahko mlada dekleta uspešno uporabljate menstrualno skodelico. Priporočamo vam, da si vzamete več časa za vajo, najbolje kar med samo menstruacijo, ko je nožnica bolj gibka kot običajno in kri deluje kot mazilo. Skodelicam so priložena podrobna navodila.

Priporočamo manjšo LaliCup model S, za vsa mlada dekleta, ki še niso imele spolnih odnosov, tudi v primeru močnejšega menstrualnega toka, zaradi močnejših vaginalnih mišic in deviške kožice, je manjšo LaliCup S, lažje vstavljati in izstavljati.

Kadar menstrualno skodelico uporabljate prvič, obstaja možnost, da predrete deviško kožico. Deviške kožice ne poškodujete le s spolnim odnosom, temveč tudi pri dejavnostih, kot so kolesarjenje ali gimnastika. Poškodovana deviška kožica ni sinonim za devištvo. Devica je nekdo, ki še ni imel spolnih odnosov.

 

Čiščenje in nega

Kako naj skrbim za LaliCup skodelico, da ne pride do razbarvanja in neprijetnega vonja?

Da bi se izognili vonju in obarvanosti moramo skodelico vedno najprej splakniti v hladni vodi. Potem, čisto skodelico lahko speremo še z vročo vodo in blagim intimnim milom. Lahko uporabite tudi samo alkohol.

Ali lahko umijem svojo skodelico v pomivalnem stroju? Slišala sem, da je silikon v pomivalnem stroju varen.

pomivalnem stroju, v detergentih so ostre in zelo nevarne za sluznico. Močni detergenti lahko pustijo sledi na skodelici (tudi, če se jih ne vidi) in povzročijo resno draženje sluznice. Najboljši način za čiščenje skodelice je z blagim Intimnim milom ali pa samo podrgnete z alkoholom. 

Kako uporabljati LaliCup skodelico v javnih straniščih, ali je potem vse naokrog umazano in krvavo?

Na javnih straniščih si lahko pomagamo tudi s plastenko navadne vode, s katero splaknemo skodelico kar nad straniščno školjko. Po praznjenju lahko skodelico obrišemo tudi z LaliWipe robčkom, ki je brez dodatnih parfumov in kemikalij.  LaliCup skodelica je zares čista za uporabo. Ko jo vstavljate, pridete v stik s krvjo, približno enako kot če si vstavljate tampon. Ko jo odstranite, je njena zunanjost čista, držite pa jo v pokončnem položaju (zelo redko se napolni do vrha). Obrnete jo in izpraznite v straniščno školjko, potem pa preprostoo umijete pod tekočo vodo, preden jo ponovno vstavite. Svojo mestrualno tekočine boste videli, ne pa imeli pravega kontakta z njo. Mnogo žensk ugotavlja, da jih navada uporabljati skodelico zbližuje s svojim telesom in vodi k večjemu sprejemanju same sebe med menstruacijo in nasploh.

Kako lahko perem vrečko za shranjevanje LaliCup menstrualne skodelice?

Vrečka je narejena iz posebnega materiala, ki diha in ima zadrgo. Tako lažje shranimo skodelico v predal, kjer počaka na naslednjo menstruacijo. Lahko jo peremo ročno ali v pralnem stroju tudi pri višjih tempereturah. Vrečko lahko tudi likate na srednji vročini. 

 

V službi svoje LaliCup menstrualne skodelice ne morem umivati s priporočenimi naravnimi mili. Ali naj skodelico umivam z odišavljenim milom ali zgolj s tekočo vodo

Odišavljena mila z neustreznimi pH-vrednostmi lahko na skodelici pustijo plast snovi, ki utegnejo dražiti nožnično sluznico. Vsebujejo lahko tudi snovi, ki preprečujejo pravilno delovanje silikona. Menstrualno skodelico raje temeljito operite le s tekočo vodo kot z neustreznim milom. Notranjost LaliCup skodelice je gladka, zato je tudi čiščenje s samo vodo učinkovito. 

Ali je treba zamenjalti LaliCup enkrat na leto?

Zavedamo se enoletne politike, vendar pa mislimo, da ni potrebno menjati skodelice tako pogosto. LaliCup je izdelana iz najboljše možne kakovosti medicinskega silikona. LaliCup lahko varno uporabljamo več let.- ni treba, da jo zamenjamo vsako leto. FDA priporoča zamenjavo skodelice vsaki dve do tri leta. Opazili smo, da so se nekatere ženske pogosteje odločile za zamenjavo svojih skodelic zaradi estetskih razlogov, saj se skodelice s časom obarvajo. To lahko do neke mere preprečimo, z izpiranjem skodelice s hladno vodo pred čiščenjem in z uporabo LaliWipe krpic za brisanje.

Kako je s športi? Ali se LaliCup lahko uporablja v morju ali bazenu, ali klor in sol kaj vplivata na samo skodelico?

LaliCup skodelico lahko uporabjamo pri vseh športnih dejavnostih tudi v savni, saj je pritrjena na stene nožnice s pomočjo podtlaka. Slana ali klorirana voda ne škodujeta silikonski skodelici, zato jo mirno lahko uporabljate v bazenu ali morju in pri tem ni potrebno iskati toalete takoj, ko pridemo iz vode.

Kaj se zgodi v primeru, da med menstruacijo ležim ali sem v položaju, ko se obrnem na glavo ali se prevračam?

LaliCup menstrualna skodelica ne povzroča dodatnih tveganj, če se ukvarjate z dejavnostjo, kjer se občasno prevračate oz. ste v obrnjenem položaju. Glede na svoje počutje, se ženska sama odloča, v kakšnih položajih bo prestala menstuacijo. Nabjrž pa se je dobro izogibati dejavnostim, ki bi vas v obrnjenem položaju zadrževale zelo dolgo časa. Skodelico LaliCup pa seveda, lažje kot vložke in tampone, uporabljate pri vseh športinih dejavnosti, kot tudi ponoči.