Menstruacija

Ženskost !

V tem poglavju lahko raziskujete spolno anatomijo ženske – seznanite se s tem, kar je normalno za vas. Vsako dekle in vsaka ženska je drugačna, edinstvena. Pomembno je, da poznate svoje telo svojo edinstveno telo, tako da  veste, kaj je najbolje za vas, ko gre za žensko intimno zaščito, kontracepcijo, spolni užitek in splošno zdravje.

Za začetek boste potrebovale nekaj časa, zasebnost in ročno ogledalce.

Menstrualni ciklus: Kako deluje

Menstruacija je luščenje spremenjene maternične sluznice, je normalen pojav za vsako zdravo žensko. Ciklus traja 28 dni in obsega obdobje od zorenja jajčeca do menstruacije, tako imenovane mesečne krvavitve, s katero se ciklus konča. Menstruacija pomeni začetek pubertete pri mladih dekletih. To se zgodi približno v starosti od 9 do 16 let. Med menstruacijo, ki običajno traja od 2 do 7 dni, se maternična sluznica odlušči in odteka skozi maternični vrat v nožnico kot menstrualna kri.

Ženska med menstruacijo običajno izgubi 50 – 200ml krvi. Prvi dan je krvavitev običajno šibka, drugi dan močnejša, nato se jakost ponovno zmanjša. Menstrualna kri je temne barve, pomešana s sluzjo.  delčki maternične sluznice (endometrij), ter je gosto tekoča.

Menstruacijski ciklus se začne na prvi dan obdobja in se konča na prvi dan v naslednjem obdobju. Ciklus traja povprečno 28 dni, vendar lahko sega tudi 21- 45 dni. Vse ženske se med seboj razlikujejo, zato so različna obdobja povsem normalna.

Hormonski  proces

Med menstrualnim ciklom, se pojavlja natančno zaporedje številnih komunikacij med hormoni po vsem telesu. Padec ravni dveh posebnih hormonov, estrogena in progesterona, spodbudi telo, da zadebeli maternično sluznico v dobi menstruacije.

Estrogen in progesteron, sta ključna akterja menstrualnega ciklusa. Vrednosti teh dveh hormonov, je najnižja ravno med menstruacijo.

Menstrualni ciklus poteka v dveh fazah: folikularna faza in luteinska faza

Folikularna Faza - Rast Foliklov

Folikularna faza je prva faza cikla, ki traja približno 10 do 14 dni. To je produkcija hipofiznega FSH hormona. Ta hormon ureja zorenje jajčeca v enem od obeh jajčnikov pred samo ovulacijo. Dozorevajoče jajčece leži v posebnem delu jajčnika, ki se imenuje mehurček (folikel); ta izloča estrogen. Estogen spodbuja rast nove maternične sluznice, v kateri se lahko ugnezdi oplojeno jajčece. Padec ravni estrogena sproži povečanje folikla stimulirajočega hormona (FSH), ki spodbuja rast skupine foliklov v jajčnikih. Hormoni povzročajo zrele folikle, da se razpočijo in sprostitjo prehod jajčeca v jajcevod. To je začetek ovulacije, ki označuje konec faze foliklov.

Luteinska faza

Val luteinizirajočega hormona (LH) sproži ovulacijo. Približno na polovici menstrualnega ciklusa sproži LH razpok folikla in sprostitev jajčeca.  Poveča se raven obeh hormonov; Estrogen in progesteron. Ko se jajčece sporosti iz jajčnika, se folikel spremeni v rumeno telesce, ki še naprej izloča hormone. Zrelo jajčece prispe v maternično votlino v prvih nekaj dneh po ovulaciji. Če se jajčece ni oplodilo- propade in se izloči z menstrualno krvjo.

Rumeno telesce preneha izločati progesteron in estrogen konec ciklusa, če ženska ni zanosila. Ko raven obeh hormonov pada, kri ne prehranjuje več maternične sluznice in menstruacija se začne.

Ta faza traja do začetka naslednjega obdobja.

 

Hormonske posledice

Nihanje hormonov med menstrualnim ciklusom povzročijo tudi številne druge telesne spremembe. Ponavadi pride do povečanja ali zmanjšanja telesne temperature ali izcedka iz nožnice, kot razne bolečine v trebuhu, ki je lahko povezana z ovulacijo ali v začetku menstruacije. Pri nekaterih ženskah so ti simptomi manj opazni, pri drugih pa malo bolj.

Zunanja anatomija ženskih spolovil: Vrata v ženskost

Na splošno to območje vključuje genitalije, ki so zunaj telesa. Skupno se to območje imenuje vulva. Vulva zajema notranje in zunanje sramne ustnice, klitoris, zunanje sečno ustje in in nožnični vhod. Pogosto in zmotno je to celotno področje, imenovano  vagina. Del vagine, ki se lahko vidi navzven je vaginalna odprtina. Več o tem bomo govorili v naslednjem poglavju. 

• Venerin hribček

Venerin hribček je trikotni predel maščobnega tkiva, ki ščiti sramno kost med spolnim odnosom. Pri mladih in odraslih ženskah je to zajeto v sramne dlake.

• Zunanje sramne ustnice

imenovane tudi Labia Major - to so mehke kožne gube, podobne blazinici, ki zapirajo nožnični vhod. Podobno kot koža, so poraščene s kocinami in imajo številne žleze lojnice. Običajno so večje od notranjih sramnih ustnic. Zunanje sramne ustnice se lahko razlikujejo v barvi in velikosti. Po porodu ne pokrivajo več popolnoma malih sramnih ustnic. Zunanje ustnice služijo kot zaščitni sloj za zaščito genitalij pred bakterijami in umazanijo.

• Notranje sramne ustnice

ali Labia Minoraso tanke in zelo občutljive s sluznico pokrite gube, tik za velikimi sramnimi ustnicami. Pomembne so pri občevanju, ker pri spolnem vzdraženju nabreknejo in tesno objamejo moški spolni ud, hkrati pa nudijo še eno plast zaščite, da preprečijo vstop bakterijam.

• Ščegetavček ali Klitoris

je zelo občutljiv del genitalij. Nahaja se na vrhu vulve, kjer se združijo male in velike sramne  ustne.  Prepucij je kožica, ki pokriva ščegetavček. Med spolnim občevanjem otrdi in se napolni s krvjo, podobno kot nabrekne moški penis. Vsebuje dvakrat več senzoričnih živčnih končičev kot moški penis, njegov edini namen je spolni užitek.

• Zunanje sečno ustje

se nahaja tik za ščegetavčkom, kot majhna temna jamica, kjer se izloča urin. Sečnica je cevka, ki poteka od sečnega mehurja do zunanjega sečnega ustja.

• Nožnični vhod

se nahaja tik pod sečnim ustjem. Več o nožnici bomo pisali pri notranjih spolnih organih.

• Presredek

je vmesni predel za nožnico in pred zadnjikom.

• Zadnjik ali anus

je odprtina, ki vodi v danko in odvaja blato iz telesa.

Notranja anatomija ženski spolovil: jedro ženskosti

je sestavljena iz  nožnice (vagina), materničnega vratu (cerviks), maternice (uterus), jajčnikov in jajcevodov. Ti organi in hormonske funkcije vplivajo na vse ženske vsak dan. 

Nožnica (vagina)

je elastičen organ, podoben ozkemu predoru in povezuje maternični vrat z zunanjim svetom.  Nožnica je približno 10 cm dolga, mehka, vlažna, nagubana in prožna. Njena naloga je sprejem moškega spolnega uda in semenčic, pri porodu služi kot porodni kanal in je neverjetno fleksibilna. Med menstruacijo se prek nožnice izceja menstruacijska kri. Čez del nožnične odprtine je po navadi razpeta membrana (za zunanjim sečnim ustjem), ki jo imenujemo deviška kožica (himen). Pri prvem spolnem odnosu ali  uporabi tamponov med menstruacijo se deviška kožica lahko neboleče pretrga.

Med spolnim vzburjenjem izloča mehka nožnična stena mazivno tekočino, da moški spolni ud lahko drsi po stenah. Dve žlezi- imenujeta se Bartholinovi žlezi, se zlivata na vsaki strani v bližini himena v nožnični vhod in skrbita, da je ta vedno vlažen. Po puberteti je sluznica v nožnici sestavljena iz več skladnega ploščatega epitelja, ki je odporen proti mikroorganizmom, torej obstaja ti. nožnična flora. To so nožnične bakterije, ki ustvarjajo kisel pH in zavirajo rast drugih mikrobov.

Če imate maternični vložek ( IUV ) kontracepcijo, lahko otipljete v nožnici nitko, ki visi iz zunanjega ustja. Sam vložek pa visi v maternični votlini. Ker je zunanje maternično ustje zelo ozko, ni mogoče potisniti tampona ali menstrualne skodelice v samo maternico.

Deviška kožica ali himen

je tanka vezivna kožica, ki delno zapira nožnični vhod. V sredini ima majhno odprtino, skozi katero lahko odteka nožnična sluz ali menstrualna kri. Himen se lahko raztegne ali pretrga celo pri nekaterih športih aktivnostih kot npr. pri jahanju ali vožnji s kolesom. Običajno pa pri prvem spolnem občevanju. Raztrganje deviške kožice lahko pomeni nekoliko neugodja  in krvavitev, ki se ponavadi ustavi sama od sebe.  Ker je deviška kožica z večine zelo elastična, se lahko zgodi da se raztrga šele pri porodu. Deviška kožica ni nujno znak za izgubo nedolžnosti. Devica je torej ženska, ki še ni imela spolnih odnosov.  

G-točka

najdemo jo na sprednji steni nožnice v globini približno 4-5 cm. Ne leži neposredno v steni nožnice, temveč v njeni bližini za sečnico v bližini sramne kosti.
Znanstveniki so deljenega mnenja, o obstoju G-točke, vendar pa nekatere ženske lahko doživijo orgazem izključno s stimulacijo G-točke, pri nekaterih pa nastopi celo "ejakulacija" (žleze ob sečnici izločijo majhne količine tekočine, ki priteče iz sečnice). Orgazem, ki nastopi izključno s stimulacijo G-točke, se razlikuje od orgazma ob draženju ščegetavčka. Razlog je različno oživčenje omenjenih področij.

Sramna kost

je stičišče leve in desne polovice medenice v notranjosti nožnice približno 1 do 2 cm. To je pomembno mesto za pravilno namestitenv menstrualne skodelice. Menstrualno skodelico je potrebno namestiti tik za sramno kostjo v nožnici.

Maternični vrat (Cerviks)

je ozek vrat, ki predstavlja spodnji del maternice. Če greste s prsti v nožnico, otipate na koncu oblasto zatrdino z jamico v sredini, podobno kot nosno konico. To je maternični vrat z zunanjim materničnim ustjem.

Menstrualna kri gre skozi maternični vrat, kjer se izloči skozi nožnico. Semenčice pa  – (plavajo) skozi maternični vrat v maternico. Ko se združi semenčica z jajčecem se nosečnost  začne.  Pri nosečnicah se maternični vrat razteza ali "širi", da med vaginalnim porodom lahko pride plod skozi. Pri mnogih ženskah se po porodu maternični vrat spusti nižje. Položaj  materničnega vratu, se spreminja za vsako žensko in se lahko spremeni tudi med menstrualnim ciklom, kot tudi skozi življenje ženske. Določiti  položaj materničnega vratu je pomembno za pravilno namestitev menstrualne skodelice.   

Maternica

je svetlikajoč se rožnat mišični organ hruškaste oblike. Njena naloga je nositi in hraniti razvijajoči se plod v času nosečnosti. Normalna maternica je velika kot otroška pest. Notranja plast maternice se imenuje maternična sluznica »endometrij« sestoji se iz rahlega bogato prekrvavljenega tkiva, pripravljenega za sprejem oplojenega jajčeca, ki vsak mesec med menstruacijo razpade in se nato zopet obnovi. 

Maternična votlina ima tri odprtine: zgornji dve vodita v jajcevoda, spodnja pa skozi maternični vrat v nožnico. Zgornji del maternice – imenuje se vrh je tisti ki ga babica in zdravnik začutita, če otipavata vaš trebuh po porodu.

Jajcevoda

se nahajata na vsaki strani maternice. Oplojeno jajčece potuje 6 dni po jajcevodu navzdol, posebne celice z migetalkami skrbijo za njegovo varno potovanje proti maternični votlini. Če do oploditve ne pride, se samodejno sproži ves hormonski alarm, raven hormonov se zniža, zadebeljena sluznica se v teku menstruacije odtrga in celotna igra plodnosti in spočetja se začne spet na začetku novega ciklusa.

Jajčniki (ovariji)

so mandljeve oblike. Oba jajčnika ležita na vsaki strani maternice blizu trebušnih ustij jajcevodov in proizvajata dva spolna hormona: estrogen in progesteron. Sta glavna ženska hormona, ki spodbujata razvoj za žensko značilnih znakov v razvojni dobi (puberteti in omogočata ploditev).  

 

Mišice medeničnega dna

podpirajo mehur in črevo, pri ženskah pa tudi vagino in maternico. Po porodu,  prekomerni teži . . .  in s staranjem te mišice oslabijo. Ne morejo več opravljati svoje funkcije in položaj organov v telesu se spremeni. Posledica tega je lahko inkontinenca (nekontrolirano uriniranje - npr. pri kihanju, smejanju, kašljanju),bolečine v križu ali medenici,  zmanjšan užitek pri spolnih odnosih, nezmožnost doseganja orgazma... Zato jih je potrebno krepiti z ti. Keglovimi vajami.

Zgodovina menstrualne skodelice

Menstrualne skodelice so bile znane že leta 1930 in so se tudi reklamirale nekako v istem času  kot tamponi. Takrat ni bilo »spodobno«, da se  ženske dotikajo predela nožnice. Proizvajalci tamponov so se temu izognili z dobavo distančnikov, ki se jih spomnimo še danes.  Tamponi so marketinško seveda bolj uspeli, saj so jih kupci potrebovali vsak mesec. Pri mestrualni skodelici pa niso pričakovali ponovne prodaje zadovoljnim strankam, razen njihovim prijateljicam in sorodnicam. V letu 1930 se je o tako intimnih zadevah  redko govorilo.

Menstrualne skodelice so zopet postale popularne leta 1980, ko so ženske že začele iskati cenejše in ekološko alternativne mensrtualne izdelke. Takrat so se uporabljale menstrualne skodelice iz lateksa, ki je znan alergen. Alergične reakcije niso bile redke, zato so jih kasneje začeli izdelovat iz medicinskega silikona. Medicinski silikon je varen, mehak in bolj atraktiven material, praktično nepogrešljiv v medicini in širše.

Spet ta rdeča!? 

Vzdevek "žensko prekletsvo"  drži menstruacijo na slabem glasu. Seveda, lahko ciklus prinese nekaj nelagodja, vendar se to ne šteje kot prekletstvo. Razmislite o tem.

Menstruacije ne omejuje vašega življenja, razen če ji to dopustite.

Za razliko od časov ko je bila ženska med menstruacijo »nečista« , danes s  sodobnimi  alternativivami med menstruacijo lahko  počneš karkoli. Plavanje. jahanje. aerobika, fitnes, kolesarjenje, plezanje . . . .

Resnica je, da je menstruacija popolnoma naravna. 

Tvoja menstruacija?  Ni prekletstvo – ampak preprosto naravna. Brez nje nas ne bi bilo.

informiranost o menstruaciji

VPLIV INFORMIRANOSTI O MENSTRUACIJI IN STALIŠČ DO NJE NA TEŽAVE PRI MENSTRUACIJI

 

Adekvatna pripravljenost na menstruacijo je pomembna, kajti vodi k pozitivnejšim izkušnjam prve menstruacije (Deutsch, 1944, 1983; Golub, 1983; Golub in Catalano, 1983; Rierdan, 1983, po Golub, 1983; Karpljuk, 1997; Skandhan, 1988). Dekleta, ki niso ustrezno pripravljena na menstruacijo, se ob prvi menstruaciji zelo prestrašijo, pogosto mislijo, da je nekaj narobe. Lahko fantazirajo, da so poškodovane, bolne ali kaznovane. Nepripravljena dekleta imajo tudi bolj negativen odnos do prve menstruacije in tudi do naslednjih.

Pri slabše informiranih dekletih se pogosteje kot pri dobro informiranih pojavijo neredni menstrualni ciklusi ter boleče menstruacije (Brooks-Gunn, & Ruble, 1983, po GolubCatalano, 1983; Karpljuk, 1997; However, Snow, Johnson, 1977, po Lewis, 1983; Leah, 1983; Skandhan, 1988). Poleg informiranosti je pomembna tudi povezava med stališči do menstruacije ter težavami pri menstruaciji (Calhoun, Burnette, 1984; Karpljuk, 1998; Stolzman, 1986). Študentke z bolečinami pri menstruaciji imajo pomembno bolj negativen odnos do menstruacije kot študentke brez bolečin (Karpljuk, 1998). V večji meri kot študentke brez bolečin ne marajo menstruacije in bi raje videle, da ženske ne bi imele menstruacije.

Menstruacijskih dni se bojijo, med menstruacijo se same sebi zdijo bolj uboge, umazane in neprivlačne. Njihove asociacije na menstruacijo imajo velikokrat negativno valenco (npr. fuj, groza, nadloga ipd.), asociacije s pozitivno valenco (npr. sonce, Čisto, sreča) pa se pri skupini z močnimi in pogostimi bolečinami sploh ne pojavijo. Po mnenju Friedrichove (1983) lahko pričakovanja bolečine igrajo pomembno vlogo pri nastanku bolečine. Pričakovanja bolečine lahko povzroče bolečino, hkrati pa ustvarijo začaran krog. Pričakovanja lahko vplivajo na usmerjanje pozornosti ter na zaznavo neprijetnih znakov pri menstruaciji. Ženske naj bi zaradi negativnih prepričanj o menstruaciji ter zaradi pomanjkljivega znanja o genitalnih funkcijah fiziološke spremembe v času menstruacije hitro označile kot nekaj negativnega, nevarnega, kot da je nekaj narobe.

Negativen odnos do menstruacije je posledica interaktivnega krožnega procesa med pričakovanji do menstruacije ter izkušnjami menstruacije. Čustvene in telesne reakcije na prvo menstruacijo so v veliki meri determinirane že pred prihodom prve menstruacije. Pri tem ima velik vpliv odnos matere do menstruacije ter njeni simptomi, pa tudi širše socialno okolje, med drugim tudi religija, v kateri je dekle vzgajano. Ti dejavniki vplivajo prek procesov identifikacije na izoblikovanje odnosa deklice do menstruacije. Tako je lahko že prva menstruacija doživeta negativno. Resnična izkušnja menstruacije pa vpliva naprej na prepričanja in odnos do menstruacije (Menke, 1979, po Stoltzman, 1986), s tem se lahko sklene začaran krog.